Hostfile gebruiken

Met een aanpassing van je hostfile vertel je je computer dat voor een bepaalde domeinnaam.nl en www.domeinnaam.nl alle data moet worden opgehaald van een ander IP-adres. Je browser gaat dan niet meer uit van de reguliere DNS, maar van het ingestelde IP-adres van je hostfile. Deze wijziging is enkel voor jouw computer van toepassing en niet voor de rest van het internet.

Het aanpassen van je hostfile is handig wanneer je een website verhuizing wilt simuleren omdat je op deze manier een DNS wijziging alvast kunt testen voordat je de DNS aanpassing daadwerkelijk doorvoert voor de rest van de wereld. Deze tool gebruiken wij bij Surver regelmatig omdat je op deze manier niet meer afhankelijk bent van de trage DNS propagering.

Hostfile - Windows 7/8/10 instellen

1. Navigeer met de verkenner naar C:\Windows\System32\drivers\etc
  2. Rechterklik op het hosts bestand en selecteer daarna Kladblok
  3. Voeg onderstaande regel toe met het juiste IP-adres en zowel domeinnaam.nl als www.domeinnaam.nl.

xx.xx.xx.xx domein.nl www.domein.nl
  4. Sla je wijziging op

Wanneer je nu je site opent in je browser dan zal deze geladen worden vanuit het ingestelde IP-adres.

In sommige gevallen kan het zijn dat je een van onderstaande foutmeldingen te zien krijgt:

1. Access denied : Controleer in dit geval of het pad en de bestandsnaam correct zijn
  2. Kan het bestand niet opslaan C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts : Dit los je op door het bestand te openen als administrator. Ga hiervoor naar Start > Zoeken > Kladblok en klik met je rechtermuis knop om het bestand te openen/bewerken als administrator.

Hostfile voor MacOSX instellen

1. Open de Terminal op je Mac via CMD + Spatie > Terminal > Enter
  2. Geef het volgende commando : sudo nano /etc/hosts
  3. Bevestig met je administrator wachtwoord
  4. Voeg onderstaande regel toe met het juiste IP-adres en zowel domeinnaam.nl als www.domeinnaam.nl.
  5. xx.xx.xx.xx domein.nl www.domein.nl

6. Sla je wijziging op met Control + O
  7. Bevestig met een druk op Enter

Wanneer je nu je site opent in je browser dan zal deze geladen worden vanuit het ingestelde IP-adres.