Stap 3: WordPress rondleiding

Inloggen op WordPress

Als je toegang wilt krijgen tot je website zul je eerst moeten inloggen op de backend (achterkant). Standaard is de login - pagina te vinden door 'wp-admin' te te typen in de adresbalk van je internetbrowser, achter je domeinnaam. Bijvoorbeeld: https://domeinnaam.nl/wp-admin.

Op deze nieuwe pagina kun je inloggen op het WordPress CMS. Gebruik hiervoor de inloggegevens die je zojuist hebt gebruikt bij het installeren van WordPress. Bij elk Managed pakket worden de inloggegevens door team Surver gegenereerd. Deze ontvang je dan per mail.

Dashboard

Nadat je bent ingelogd word je automatisch doorgestuurd naar het dashboard binnen jouw WordPress website. Vanuit hier kun je instellingen wijzigen, pagina's aanmaken, berichten publiceren of andere wijzigingen maken aan je site.

Het WordPress CMS is erg uitgebreid en wanneer je voor de eerste keer inlogt kan alles nogal overweldigend zijn. Geen zorgen! We begeleiden je stap voor stap. Na een paar minuten zul je zien dat alles logisch is vormgegeven en dat je alles precies daar kunt vinden waar je verwacht.

Standaard biedt WordPress de volgende mogelijkheden:

Dashboard: biedt een algemeen overzicht van de status van je site. Vanuit hier maak je snel berichten aan of krijg je meer informatie over WordPress evenementen.
Berichten: vanuit hier kun je nieuwe blog berichten aanmaken of beheren.
Media: hier kun je nieuwe afbeeldingen of andere bestanden toevoegen.
Pagina's: nieuwe pagina's aanmaken of bestaande pagina's beheren.
Reacties: vanuit hier beheer je reacties op blogberichten.
Weergave: voor het beheren van thema's, menu's of het stylen van je website.
Plugins: vanuit hier installeer/beheer je plugins.
Gebruikers: nieuwe gebruikers aanmaken of bestaande gebruikers beheren.
Gereedschap: vanuit hier kun je instellingen importeren of exporteren.
Instellingen: vanuit dit menu kun je de zowel de sitenaam of link structuur aanpassen, als ook algemene instellingen zoals de datum, tijd of zichtbaarheid van je site instellen.

Graag geven we onderstaand meer uitleg bij elk menu item:

Berichten

Onder deze kop je kun je nieuwe (blog)artikelen posten. Bij veel sites wordt deze functionaliteit gebruikt voor het plaatsen van nieuwsberichten. Als je op je site geen blog functionaliteit gebruikt kun je dit kopje negeren.

Media

Hier kun je al je foto’s, video’s en overige bestanden uploaden. Deze bestanden kun je gebruiken voor het opmaken van een pagina of bericht. Als je precies weet welke foto's je wilt gebruiken voor je site, dan kun je alle media eerst uploaden en later eenvoudig selecteren bij het vormgeven van de site. Het is ook mogelijk nieuwe foto's te uploaden bij het aanpassen van de pagina.

Pagina's

Via deze tab krijg je toegang tot een overzicht van alle pagina's die zijn aangemaakt op je site. Pagina's zoals home, over ons, contact of algemene voorwaarden zijn hier dus terug te vinden. Er is geen limiet op het aantal pagina's dat je kunt aanmaken binnen je WordPress website, al raden we wel aan om pagina's die niet gebruikt worden op te ruimen. Zo houd je je site netjes en overzichtelijk.

Reacties

Wanneer je de blog functie van WordPress gebruikt kunnen bezoekers standaard reacties plaatsen op deze berichten. Geen zorgen; deze functionaliteit kun je uitschakelen. Wanneer je geen blog gebruikt op je site kun je deze tab in het menu negeren.

Weergave

Vanuit deze tab kun je thema's installeren/beheren of aanpassen via de customizer. Op deze plek definieer je ook vaak de algehele look & feel van je site, pas je het logo aan en kies je de lettertypes. Ook het instellen van het menu of de widgets gebeurt hier.

Plugins

Doormiddel van plugins kun je elke denkbare functionaliteit toevoegen aan je WordPress website. Zo installeer je snel en eenvoudig WooCommerce voor het bouwen van een webwinkel, installeer je een SEO plugin voor een betere online vindbaarheid of een caching plugin die je site sneller maakt.

Deze functionaliteit maakt WordPress uniek, maar er zijn ook gevaren. WordPress is open source, wat betekent dat de broncode van WordPress toegankelijk is voor iedereen. Iedereen kan dus vrij plugins bouwen en uitbrengen. Met meer dan 50.000 plugins is het gevaar groot dat je iets installeert of bijwerkt dat niet compatibel is met WordPress, je thema of met een andere plugin die je al geïnstalleerd hebt. Hierdoor kan je site stuk gaan of niet meer goed functioneren. Bij het installeren/beheren van plugins is enige technische kennis wel een vereiste.

Standaard verzorgen wij de installatie en het onderhoud van plugins bij elk Managed pakket. Mocht je het beheer van de plugins en het onderhoud van de site dus willen uitbesteden aan een gespecialiseerde partij, neem dan gerust contact met ons op.

Gebruikers

Via deze tab heb je de mogelijkheid om meerdere gebruikers toe te voegen aan je site. Dit kan handig zijn wanneer je met meerdere mensen aan je site wilt werken.

Instellingen

Standaard kun je via deze tab de sitetitel aanpassen, bepalen welke pagina je wilt instellen als home page, hoe links worden weergegeven in de adresbalk en of je site moet worden geïndexeerd door zoekmachines. Bij elk Managed pakket wordt alles goed door ons ingesteld zodat je dat niet meer zelf hoeft te doen.