Domeinen - DNS beheren

DNS (Domain Name System) is kort uitgelegd een internet database dat een URL (vb. surver.nl) omzet in een IP-adres dat bestaat uit een reeks getallen (vb 123.45.678.90). Deze getallen vormen als het ware het telefoonnummer van een website waardoor je computer of smartphone de website kan bereiken.

Als je als gebruiker een website bezoekt wordt er eerst een verzoek gestuurd naar de DNS-server, dat vervolgens het verzoek weer doorstuurt naar de server van het hostingbedrijf. Deze server stuurt de data of content van de website weer door naar de bezoeker.

Verschillende strings van letters worden gebruikt als commando's voor de acties van de DNS-server. Deze strings van commando's worden DNS syntax genoemd. DNS syntax die vaak worden gebruikt zijn A, AAAA, CNAME, MX, NS, SOA, SRV en TXT.

Let op: het aanpassen van sommige DNS records (waaronder A, MX en NS) hebben rechtstreeks invloed op de bereikbaarheid van je diensten. Het is mogelijk dat je site uit de lucht gaat of dat je mailboxen onbereikbaar worden.

DNS records bewerken in cPanel

Voor het toevoegen van nieuwe records of het aanpassen van bestaande records gebruik je de Zone Editor in cPanel. Via onderstaande stappen leggen we je graag uit hoe je bestaande records kunt wijzigen en nieuwe records kunt aanmaken.

1. Log in op cPanel.

2. Navigeer naar Domeinen > Zone Editor of zoek naar Zone Editor in de zoekbalk bovenaan de homepagina.

3. De Zone Editor pagina wordt weergegeven

4. Klik onder Acties op Beheren als je een bestaand record wilt wijzigen of een nieuw record wilt toevoegen. Je kunt ook één van de 4 shortcuts gebruiken voor het toevoegen van een A record, CNAME record of MX record.

5.1. Wil je een nieuw record toevoegen, klik dan op Record toevoegen rechtsboven in het scherm

Er wordt automatisch een nieuwe rij toegevoegd aan de zone lijst. Hier kun je de zowel de Naam, TTL als de waarde van het record invullen. Klik op Save Record om het nieuwe record op te slaan.

5.2. Wil je een bestaand record aanpassen, klik dan op Bewerken. Klik op Verwijderen als je het record wilt verwijderen.

Klik na het maken van je aanpassing op Save Record om het record op te slaan.